Murat Cem Koşar
Bu etkinlik benim İsveç’te yasadığım önemli bir Erasmus+ proje deneyimi oldu. 6-14 Aralık tarihleri arasında İsveç merkezli Fredens Hus organizasyonunun öncülük ettiği etkinliğe katıldım. Bu etkinliğe İsveç, Hollanda, Türkiye, Romanya, İspanya, Kıbrıs, Fransa, Malta, Portekiz, Litvanya ve Hırvatistan’dan çok sayıda katılımcı katıldı.
Öncelikle etkinliğin gerçekleştiği Uppsala şehri, beni doğal güzellikleri ve tarihi geçmişiyle adeta büyülemişti. Şehir, sahip olduğu üniversiteler ve eğitim kurumlarıyla bir öğrenci şehri olduğunu da kanıtlıyordu. Soğuk havasına karşın Uppsala, binaların ve evlerin küçük ve birbirine yakın olması insanların arasında doğal bir sıcak ortam oluşturuyordu. Uppsala’nın bu yapısı şehri yaşayıp keşfetmemi kolaylaştırdı. Ayrıca Stockholm’e çok uzak olmaması beni farklı yerleri görebilme noktasında da ayrıca memnun etmişti.
Bu projede, eğitimcilerin barış konusunda eğitilmesi ile birlikte amaç, gençlik çalışanlarını barış konusunda toplumlarına barış eğitimini nasıl uygulayabilecekleri konusunda bilgilendirmekti. Bu perspektifte, grup dinamiklerinin derin boyutlarını ve dijital araç ve kaynakların kullanımını araştırdık. Barış eğitimi uygulamada özveri gerektirir. Günümüz dünyasında özellikle insan hakları ve eşitliğin gelişmesi açısından eğitimimiz önemli bir yere sahiptir.
İsveç’teki bu projenin, bana hayatın birçok yeni yönünü keşfetmemi sağladığını düşünüyorum. Bunun dışında, daha bağımsız ve zihinsel olarak güçlü olmayı öğrendiğime inanıyorum. Bu proje ile bakış açım ve empati becerilerimin de geliştiğini hissedebiliyorum ve farklı ülkelerin değerini daha iyi görmeleri konusunda olumlu bir etki yarattığımı düşünüyorum. Herkesin bir gün bu güzel deneyimleri yaşamasını dilerim.