Merhaba ben Çağla Nisa, 19-27 Kasım tarihleri arasınsa
Avusturya/Rettenegg’de gerçekleşen “Promoting Diversity and Tolerance
Through Media and Information Literacy” isimli projeye katıldım. Türkiye,
Makedonya, Sırbistan, Bulgaristan, İspanya ve Avusturya’dan toplamda 25 kişi
ile beraber bu projede yer aldık.
Projeye Icebreakerlar ile başladık, çalışmaya başlamadan önce yaptığımız
energizerlar ile her gün güzel enerjilerle başladık. Non-formal eğitim metodları hakkında buraya gelmeden önce araştırma yapmıştım ancak bunları uygulamanın bambaşka olduğunu görmüş oldum. Hiç sıkılmadan yaptığımız uygulamaları neden yaptığımızı düşünerek kendimce daha etkili olmalarını sağladım. Verilen görevelerde farklı milletlerden insanlar ile eşleşerek görevin içeriğine göre farklılıklarımızı , benzer yönlerimizi ve yaşadığımız ülkenin düşünce biçimlerimize olan etkisini çok yakından gördüm. Stereotipler hakkında yaptığımız bir çalışmada herkes farklı bir ülkeyi ele aldı sunum esnasında başka milletlerden insanların bizleri nasıl gördüğünü, doğruları ve yanlışları gördük ve onlarla bu konularda fikir alışverişi yaptık. Benim en ilginç bulduğum çalışmalardan biri buydu. Ayrıca verilen 2 görev bulunduğumuz yerdeki insanlar ile etkileşime geçip onlara konu ile alakalı sorular sormayı içeriyordu. Sosyal medyadaki haberleri araştırma konusunda farklı fikirler
duymak, o bölgenin güvenilir bulunan haber kaynaklarını öğrenmek bizlere projenin amacına uygun yorum yapmamız konusunda yardım etti. Bir hukuk öğrencisi olarak projedeki bazı görevleri hukuki bakış açısıyla değerlendirmeye daha meyilliydim ama çevremdeki farklı düşünceler sayesinde diğer pencerelerden bakma konusunda deneyim sahibi oldum.
Gün içinde etkin bir şekilde çalıştıktan sonra akşamları düzenlediğimiz farklı etkinlikler ile birbirimizi tanımaya devam ettik. Konu ile alakalı film izledik ve bence en eğlenceli etkinlik ; kendi kültürümüzü , gelen diğer ülkelere tanıtmaya yönelik olan kültür gecesi etkinliğinde ülkemizden getirdiğimiz ikramları öncesinde kısa bir gösteri yaparak sunduk. Birlikte ülkelerimizin geleneksel danslarını yaptık. Benzerlikler hakkında konuştuk. Birçoğu ile sonrasında birbirimizi ziyaret etme konusunda sözleştik, planlar yaptım.
Projeye gitmeden önce bu kadar yeni bilgi edineceğimi aynı zamanda
eğleneceğimi , farklı kültürlerden insanlar ile proje dönüşü konuşacağımı
düşünmezdim. İyi ki katılmışım ve konfor alanımdan çıkmışım diyorum.
Çevremdeki insanlara buradaki deneyimlerimi anlatmaya, öğrendiklerimi
yaymaya ve yeni projelere başvurmaya başladım bile. Böyle güzel bir fırsatı
sunduğu için Anka Youth’a çok teşekkür ederim.