22 Haziran 2021’de #GenderIDTalks’ın son canlı Paneli GEYC’nin facebook sayfasında yapıldı.
EuroMed’de Anna Lindh Vakfı Sanal Diyalog Maratonu çerçevesinde Association la Voix de l’Enfant Rural -AVER / صوت الطفل الريفي ve ANKA Gençlik Derneği ortaklığında düzenlendi.
Panel sırasında, kadın ve toplumsal cinsiyet klişelerini ele almak için özellikle dijital araçları kullanarak gençlerin katılımının önemine odaklandık.
Panel, Avrupa ve EuroMed Bölgesi’nden paydaşları bir araya getirdi. Konuk konuşmacılar şunlardı:
Jaroslaw K. Ponder: Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nde (ITU) (Cenevre, İsviçre) Avrupa Ofisi Başkanı, Avrupa’da ITU’yu temsil ediyor ve Avrupa Bölgesi’nin 46 ülkesini hedefleyen eylemleri, projeleri, girişimleri ve uzman gruplarını yönetiyor.
Diana Ionita: GEYC’de Dijital İşler Başkanı. Diana, 2010’dan beri gençlik çalışmalarında aktif olarak yer almakta, çeşitli STK’larda gönüllü olarak çalışmaktadır. Şu anda aynı zamanda çevrimiçi kolaylaştırıcı ve koç olarak çalışmakta ve Salto PI’nin Dijital Dönüşümü Danışma Kurulu üyesidir.
Alexandru Manda: Eğitim adaleti için Rumen aktivist. Romanya’daki ilk okul öğrencileri derneğinin kurucu üyesi ve eski başkanı (2015-2018) Alexandru, kaliteli eğitime ücretsiz erişim için bir aktivist olarak 8 yıllık deneyime sahiptir. Şu anda Alexandru Manda, ülkedeki en eski düşünce kuruluşu olan Romanya Akademik Derneği’nde program koordinatörüdür. 2021’de Alexandru Manda, Yılın Genç Avrupalısı ödülünü aldı.
Sara Massini: psikolog, gelişim çağında psikolojik müdahale ve gelişim çağında sağlık konusunda uzmanlaşmıştır. İtalyan Olimpiyat Komitesi ağına ait bir spor organizasyonu olan OPES Italia’nın uluslararası bölümünün başkanı. Yakın zamanda, daha güçlü, daha sağlıklı ve daha eşit toplulukların motoru olarak taban sporunu teşvik etmeye çalışan ENGSO Genel Sekreteri rolüne seçildi.
Fahd Mohammadi: Coconutwork’ün bir STK parçası olan Kültürlerarası Anlayış Merkezi Başkanı, Fransa’da ve Avrupa-Akdeniz düzeyinde gençlik ve toplum çalışma alanlarında çalışma deneyimine sahiptir. Özellikle kültürlerarası diyalog ve sosyal girişimcilik alanlarında yenilikçi programların eğitimi ve geliştirilmesinde çok sayıda gençlik girişiminin proje yöneticisi.
Konuşmacılar, toplumsal cinsiyet eşitliği vizyonlarını ve gençlerin dijital olarak güçlendirilmesi yoluyla toplumsal cinsiyet klişeleriyle mücadele etmek için neler yapabileceğimizi anlattılar.
Jaroslaw, internet ve dijital araçlara erişimde var olan cinsiyet eşitsizliğinin altını çizdi. Küresel olarak kadınların %52’si, erkeklerin ise %45’i çevrimdışı. Genç kadınlar STEAM’lerde ve ICT’lerde kariyer peşinde koşarken mücadele ediyor. Özel sektörde kadınların sayısı hâlâ 3:1 oranında erkeklere göre daha fazla. Bu nedenle Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, kadın delege temsilini her alanda geliştirmeye çalışmakta ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili 5 numaralı SKH’yi desteklemektedir.
Diana, birçok alanda toplumsal cinsiyet klişelerini ve engellerini yıkmak için farklı bakış açıları getirmek için etkili bir çevrimiçi diyaloğu teşvik etmenin önemine odaklanarak GEYC’de Dijital Bölüm Başkanı ve #GenderIDTalks koordinatörü olarak vizyonunu ortaya koydu. Dijital araçlar geniş bir kitleye ulaşmamızı sağlıyor ve gençliği ve toplumu iyileştirebilecek doğru mesajları iletmek için sorumlu ve hazır olmamız gerekiyor.
Alexandru, gençliğin geleceği için dijital devrimin önemini vurguladı. Toplumdaki sosyal ve ekonomik bölünmeyi önlemek için dijital araçlarda kaliteli eğitim sağlamamız gerekiyor. Alexandru, Romanya’da eğitim için yerel bütçeyi artırmak için sürekli olarak savunuculuk kampanyaları yürütüyor. Değişim felsefesi, gençlerin katılımı olmadan sürdürülebilir kalkınmaya sahip olamayacağımızdır.
Sara, tarihsel olarak erkek egemen bir alan olan spor ortamındaki deneyimini sundu. Dijital platformlar, bir kuruluşla birlikte çalışma ve büyüme konusunda bize çok yardımcı olabilir. Dijital araçlardan doğru şekilde yararlanmak, profesyonel bir boyut ve temsili bir konum bulmak ve liderlik rolüne ulaşmak için ilk adımı atmak anlamına gelir.
Fahd, radikalleşme ve aşırılık arasındaki farkı anlamanın önemini vurguladı: radikalleşme bir süreçtir, aşırılık olası bir sonuçtur. Dijital araçlar yoluyla radikalleşme, gençleri, özellikle de ekonomik açıdan zor durumda olanları veya sivil toplumdan özellikle izole olanları etkileyen sorunlardan biri olarak sıklıkla vurgulanmıştır. Radikalleşme sadece erkekleri değil, kadınları da etkiliyor. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik aşırılık yanlısı propagandanın tehlikeleri konusunda farkındalığı artırmak gerekiyor.