Bu yazıyı okuyorsanız hayatınızda en azından bir kez Erasmus diye bir şey duymuşsunuzdur. Belki Erasmus + programlarından yararlanmışsınızdır ve hayatınız değişmiştir. Belki de katılmak için can atıyorsunuzdur! Peki ya Erasmus isminin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Bu programlara neden Erasmus ismi verilmiş? Erasmus nedir? Bir kişi midir, yoksa bir yer adı mıdır? Bu sorulara cevap bulmak istiyorsanız okumaya devam edin!
Erasmus + programı ismini Rönesans ile ortaya çıkan hümanizm akımının babası olarak bilinen Desiderius’tan almıştır. Desiderius Erasmus, 28 Ekim 1466 tarihinde Hollanda’nın Rotterdam şehrinde doğmuştur. Günümüzde lise eğitimiyle eşdeğer sayılabilecek öğretim dönemini tamamladıktan sonra, Augutinusçu rahiplere katıldı ve Steyn Manastırında eğitimine başladı. 1492 yılında papaz oldu. Manastırdaki hayatı edebiyat alanındaki çalışmalarını devam ettirmesine olanak verse de, kısıtlanmak ona göre değildi ve onda özgürlük isteği uyandırdı. Kendini daha çok bilime adamak istiyordu ve dini makamlardan cüppe giymemek için izin aldı. İki yıl geçtikten sonra Manastırdan ayrıldı ve Cambrai piskoposunun sekreterliğini yapmaya başladı. Kısa bir süre sonra Paris Üniversitesi’ne ilahiyat eğitimine devam etmeye gitti.
Paris’te hümanistlerle tanıştı ve makaleler ve el kitapları yazdı. “Teklifsiz Konuşmalar” adlı eseri Desiderius Erasmus’un en ünlü yapıtlarından biri haline geldi.
Erasmus’un en çok istediği şey rahatça çalışmaktı. 1499 yılında İngiltere’ye gitti. John Colet ve Thomas More gibi aydınlarla tanıştı ve sık sık İngiltere’ye döndü.
Erasmus, 1500 yılında İngiltere’den ayrıldı ve sonraki birkaç ayını Fransa ve Hollanda’da geçirdi. Bu süre boyunca Yunancasını geliştirdi ve din konusundaki görüşlerini yansıtan kitaplar yazdı. 1505-1506 yılında İngiltere’ye döndü. Sonra Giovanni Battista Boerio’nun oğullarına ders vermek üzere İtalya’ya gitti. 1506’da Torino’da ilahiyat üzerine yaptığı doktorasını bitirdi. Daha sonra İngiltere’ye dönüp en ünlü kitabı olan Deliliğe Övgü adlı eserini yazdı.
Cambridge Üniversitesi’nde Yunanca dersleri verdikten sonra 1514 yılında Basel’e ve Anvers’e gitti ve Hristiyan Prensin Eğitimi adlı kitabını yazdı. Erasmus, 1516’da Yeni Ahit’in Yunancasını yayımladı. Bu eserde bir sütunda Yunanca metin, diğer sütunda yaptığı Latince çeviri ve ayrıntılı notları yer alıyordu. Erasmus, kutsal metinlerin her dile çevrilmesi çağrısında bulunuyordu. 1517’den 1521 yılına kadar Louvain’de yaşadı. 1521’de Basel’e yerleşti ve burada 8 yılını geçerdi. Eserlerinin toplu basımı yapıldı.
Erasmus, 12 Temmuz 1536 yılında öldü. Pek çok kişi tarafından tanınan saygın bir kişiydi. Birçok Avrupa ülkesinde yaşayıp çalıştı. Önemli eserler yazdı. Yazdıkları onun herkes tarafından tanınmasını sağladı. Erasmus değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrencilik hem de akademisyenlik yapmıştır ve hayatını bir gezgin olarak sürdürmüştür. Avrupa’nın sanat ve bilim alanında ortak bir çatıda birleşmesini amaçlamıştır. Hümanist görüşü ve yaşadığı çağın eğitim felsefesine katkılarından dolayı programa bu isim verilmiştir.
Erasmus’un hayatı kadar güzel ve seyahat dolu bir hayatınızın olması dileğiyle…
Kaynakça: https://www.turkedebiyati.org/erasmus.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Desiderius_Erasmus
https://www.jw.org/tr/kutuphane/dergiler/uyanis-no6-2016-aralik/desiderius-erasmus/