Dolaplarda Sıkışıp Kalmak

Sena KAR

Anka Gençlik Derneği sayesinde #GenderIDTalks etkinliklerinden haberdar olma şansım oldu. Bunun sonucunda da, oluşumun ikinci panelinde dinleyici olma ve bu panel hakkında kendimi ifade etme şansı yakaladım. Kısaca bu panellerin amacından bahsetmek istiyorum. #GenderIDTalks, birçok derneğin desteğiyle cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratma amacıyla hazırlanan panellerden oluşuyor. İkinci panel ‘’Innovation and Social Entrepreneurship’’ adı altında yayınlandı ve beş farklı ülkeden harika kadınları bir araya topladı. Konuşmacılar kendi girişimlerinden, başarılarından ve kadın olarak karşılaştıkları zorluklardan bahsettiler.

Konuşmacıları dinlerken çok büyük keyif aldığımı ve bana ilham olduklarını söylemek isterim. Bu panel ile ilgili en çok hoşuma giden kısım, hiçbir katılımcının birbirini tekrarlamamasıydı. Bu değerli kadınların hepsi, aynı amaç altında farklı konulardan bahsettiler. Hepsinden kısaca söz etmeyi ve bana kattıklarını sizlerle de paylaşmayı istiyorum.

Khoula Beki, konuşmasında başarılı girişimlerinin yanında ayrıca kendini tanıma yolcuğunu da bizlerle paylaştı. Yaptığı girişimlerde daima bir ortak aradığını ve tek başına karar vermekten çekindiğini dile getirdi. Bu noktadan itibaren Khoula’nın hikayesi aslında çalışma hayatındaki çoğu kadının hikayesine dönüştü. Yüzyıllar boyunca çalışma hayatına ait olmadığı iddia edilen kadınlar olarak, çoğumuzun aklının bir köşesinde yeterli olmadığımıza dair acımasız inançlar yatıyor. Eğitim hayatımızda da sosyal yaşamımızda da rekabetçi ortamlarda var olabilmek ve başkalarından kabul alabilmek için çabalıyoruz. Bu durum iş yaşamımıza da yansıyor ve bir karar vermemiz gerektiğinde çok fazla düşünüyoruz. Verdiğimiz her karar etrafımızdakiler tarafından daima onaylansın istiyoruz. Khoula da bu düşünce süreçlerinin farkına vardığında büyük bir adım atmaya karar vermiş. Ortak olduğu tüm girişimleri kapatarak ortaklık yapmayı tamamen bitirmiş. Covid-19 sürecinde de, tamamen kendi vizyonunu yansıtacak girişimlerde bulunmayı seçmiş. Khoula fikirlerine sahip çıkmayı ve kendini olduğu gibi kabul etmeyi seçmiş.Bizler de, kendi düşüncelerimizi ve dileklerimizi yansıtan seçimler yapma cesaretini göstermemiz gerekiyor. Umuyorum ki Khoula gibi, tüm kadınlar fikirlerinin değerli olduğunun farkına vardıkları bu değerli sürece girerler.

Ioana Tatarciuc ise, konuşmasında kendisine ilham veren kadınlardan bahsetti. Sadece güç ve otorite sahibi kadınlardan bahsetmek yerine; yenilikçi, lider, açık fikirli kadınların hikayelerini bizlere duyurdu. Bu konuşma, bana ilham olan kadınlar üzerine düşünmemi sağladı. Bunlardan biri, ‘’Anne of Green Gables’’ serisinin yazarı L.M. Montgomery idi. 1908’de yayınladığı bu kitap serisinin hala okunması, dizilerinin çekilmesi büyüleyici bir durum. Yüzyıllık bir süreçte, genç kadınlara ilham olan ölümsüz karakterler yaratmış olması bende hayranlık uyandırıyor. Bir diğer aklıma gelen yazar ise, ayrıca bir psikolog olan Clarissa P. Estes. Psikoloji eğitimimi alırken okuduğum ‘’Kurtlarla Koşan Kadınlar’’ adlı kitabı yıllardır başucu kitabım olarak yerini koruyor. Bu değerli yazarların yanı sıra, aklımda beliren en önemli isim Öget Öktem Tanör oldu. Hayatımın belli dönemlerinde kendisinin öğrencisi, stajyeri, gönüllüsü ve büyük bir hayranı oldum. Kendisinden sadece mesleki bilgiler edinmedim, ayrıca nasıl bir insan olmam gerektiğine dair de bana öğretmenlik yaptı. Öget Öktem Tanör, benim kendi yolculuğumdaki en büyük ilham kaynaklarından biri olmuştur.

Farah Tbaileh, genç bir girişimci olarak deneyimlediklerinden söz etti. Kadın olduğu için yaşadığı zorlukları ve önyargıları yıkarak elde ettiği başarıları dinleme fırsatı bulduk. Kendisiyle yaşıt bir genç kadın olarak, Farah’ın bu başarısı beni çok mutlu etti. Ayrıca, Covid sürecinde Filistin’de birçok kadın girişimcinin küçük işletmeler başlattığından bahsetti. Aynı şekilde, Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu da Türkiye’de pandemi döneminde kadın girişimcilerde artış olduğundan bahsetmişti. Evde geçirdiğimiz uzun süreler, kadınların yeni fırsat kapıları oluşturmasında rol oynamış gibi görünüyor.

Eszter Boros, kendi kariyer yolculuğundan ve yıllar içerisinde çalıştığı tüm insanlardan bahsetti. Herkesin içinde bir girişimci ruhu olduğunu söyledi. Ayrıca tüm genç kadınlar ve yeni girişimciler için çok değerli bir tavsiyede bulundu; ‘’Büyük düşün, küçük başla.’’. Kendi el emeği ürünlerini satarak ek gelir elde etmeyi hedefleyen genç bir kadın olarak, Eszter’in bu konuşması kendi kariyerimi oluştururken benim için de önemli bir yol gösterici olacaktır.

Bilge İmer ise, farklı ülkelerde karşılaştığı kalıplaşmış cinsiyet rollerinden ve bu klişe roller nedeniyle yaşadığı sorunlardan bahsetti. Kendisiyle aynı ülkede yaşayan biri olarak, bu klişe kalıplarla her gün karşılaşıyorum. Çalışma hayatında yaşadığımız talihsiz olayların ne kadar zor olduğu ortada. Ama kendisinin de dediği gibi, pes etmeden hedeflediğimiz şekilde ilerlemeye devam etmemiz gerekiyor.

Bu değerli beş kadını dinlemek, bana bir süre önce izlediğim bir TEDx konuşmasını hatırlattı. Bu konuşma ayrıca bu yazının başlığı için de bana ilham oldu. Sage Lavine, öğrenci olduğu dönemlerde uğradığı akran zorbalığından ve zorbalar tarafından dolaba kilitlenmesinden bahsediyordu. O zamanlar, yeterince iyi olmadığı için dolaba kilitlendiğine inanıyormuş. Yeterince güzel, yeterince popüler, yeterince havalı olmamasının bir sonucuymuş dolaba kilitlenmek. Hayatta aldığımız yaralar, kendimiz hakkında acımasız kanılara varmamıza ve uzun yıllar bu dolaplarda tıkılı kalmamıza yol açıyor. Aldığımız yaralara rağmen dolapları terk etmeyi başarmamız gerekiyor. Bizler hayatta sadece cinsiyet rolleriyle, zorbalarla ya da ötekilerle savaşmıyoruz. Biz aynı zamanda kendimizle de savaşıyoruz. Yeterince iyi, yeterince akıllı, yeterince güçlü olduğumuza kendimizi inandırırsak, herkesi inandırabiliriz. Kendimizi olduğumuz gibi kabul ettiğimiz ve yetersiz olduğumuza dair geliştirdiğimiz düşünce kalıplarından kurtulduğumuz günlerin yakın olması dileğiyle.

KAYNAKÇA

TEDx Talks. (2019, 9 Mayıs). The Secret Power of Female Entrepreneurs. [Video dosyası]. https://www.youtube.com/watch?v=gjfnKO2ihr8

Küçük, E. (2021, 19 Nisan). ‘’Kadın Girişimciler Salgın Sürecinde Ürünlerini Pazarlamak için Dijital Mecraları Etkin Kullanıyor’’. Anadolu Ajansı. https://www.aa.com.tr/tr/bilimteknoloji/kadin-girisimciler-salgin-surecinde-urunlerini-pazarlamak-icin-dijital-mecralarietkin-kullaniyor/2213378

Write a Message