Ege’nin Samobor/Hırvatistan Erasmus+ Projesi Deneyimi

Ege Yaluğ

Merhabalar ben Ege Yaluğ,

28 Eylül – 4 Ekim tarihlerinde gerçekleşen “Partner Up!” isimli Erasmus+ projesinde yer aldım.  Hırvatistan’ın Samobor şehrinde gerçekleşen bu proje, bir eğitim projesiydi ve daha önce hep youth exchange projelerinde yer almıştım. Bu nedenden benim için çok farklı bir deneyimdi. Projenin amacı bize Erasmus+ projelerinin nasıl tasarlandığı ve ne süreçlerden geçerek gerçekleştirildiğini öğretmekti. Bu amaç doğrultusunda bizleri de basitçe bu proje yazma ve onaylatma evrelerinden geçirdiler.

Balkan ve eski Yugoslavya tarihine ilgili biri olarak benim için bulunmaz bir fırsattı bu proje çünkü projede yer alan ülkelerin çoğu eski Yugoslavya ülkesiydi. Onların hayatlarını ve birbirleri arasındaki dinamikleri ilk elden şahit etme şansı buldum. Hepsi çok cana yakın insanlardı ve tarih hakkındaki sorularımı sıkılmadan cevapladılar 😊. Dahası projenin isminden de anlaşılacağı gibi bu bir partner organizasyon bulma projesiydi ve katılımcılar çok bilgili ve deneyimli insanlardı. Mesela, Romanya’dan katılan Mihaela ve Larissa 200’den fazla Erasmus projesine katılmış ve birçok projeyi de derneklerinde organize etmiş. İkisiyle de konuşmak ufkumu çok genişletti ve daha yeni yeni parçası olduğum Eramsus+ ve organizasyonlar alanında beni fazlasıyla bilgilendirdiler, aklımdaki soru işaretlerini kaldırdılar. Bunun dışında, eğitmenlerimiz de fazlasıyla deneyimli insanlardı, bize nasıl doğru bir proje konusunu seçeceğimizi, nasıl ve neye göre projemizi geliştireceğimizi en ufak ayrıntısıyla öğreten Domagoj gerçekten işinin piriydi ve kendisi de Hırvatistan Ulusal Ajansında proje değerlendirme ve yazma işlerinde görev alıyormuş. Projede yer alan insanlar genellikle çok bilgili olsalar da benim basit sorularımı bile her zaman üşenmeden detaylı cevapladılar.

Projede 7 ülkeden 9 farklı organizasyon yer alıyordu. Her bir organizasyonun vizyonunu ve misyonunu dinlemek çok değerliydi.  Bana bizim ülkemizde de gençler için ne gibi işler yapabileceğimiz konusunda fikirler verdi. Hala projede tanıştığım insanlarla fikir alışverişi yapıyorum. Mesela, projeden bir arkadaşım ülkelerin ilginç adet ve kültürlerini anlatan bir makale için benden yardım istedi ve birlikte çalıştık. Kısacası bu proje, gerçekten toplum için bir şeyler yapmak isteyen insanları tanımak için çok güzel bir fırsattı.

Projenin geçtiği Samobor şehri, Zagreb’den otobüsle 30 dakika uzaklıktaydı ve ulaşımı çok kolaydı. Şehir, 15bin kişilik küçük bir yerdi. Hırvatistanlı arkadaşlarıma sorup oranın gerçekten bir şehir olduğunu teyit ettirmem gerekti 😊 . Şehir barok mimarisi ve doğasıyla çok güzeldi. Şehrin yerel tatlısı “kremšnite” denemeye değer ve Türkiye’de de yapmak için arkadaşlarımdan tarifini aldım.  Şehrin biraz tepesinde yer alan 11. Yüzyıldan kalma bir kale vardı ve bence şehrin en güzel yerlerinden biriydi. Bir rivayete göre Jackie Chan bu kalede film çekerken neredeyse hayatını kaybediyormuş.  Samobor ormanları da benim için doğa yürüyüşü için mükemmel eğer kendinize güveniyorsanız tepe noktasındaki gözlem kulesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Projede kaldığımız hostelden ve yemeklerden çokça şikayetçi olunsa da ben genel anlamda çok memnun kaldım.

Toparlamam gerekirse bu projenin benim hayatımda büyük bir etkisi olacağına inanıyorum. Hayatımı değiştirecek bir olay yaşamasam da edindiğim arkadaşlıklar ve bilgilerin beni yeni limanlara yelken açtıracağına inanıyorum. Bu proje ve fırsat için ANKA Gençlik Derneğine de çok teşekkür ederim.

Write a Message