Kemal Erdem COŞAR
MedyaBiziz Projemizin İlk Canlı Paneli Anka Gençlik Derneği Facebook Sayfasında Gerçekleştirildi.
İlk Panelimizde Medya Okuryazarlığı, Erişilebilirlik ve Araçlar ile ilgili 3 değerli konuşmacımız bizlerle bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
Gökhan Barışkan – Takipçilerin ve sosyal media hesapların önemini vurguluyor. Medya artık eski tip haber kanallarına değil sosyal medyaya ve bizlere ait olduğunu belirtti. Elon Musk’ın kripto para örneği.
Infodemi – Aşırı ve asılsız ve bilgi salgını. Toplumu kaosa sürükler. Özellikle Çin ve Hindistan gibi yüksek nüfuslu ülkelerde birçok sıkıntıya yol açtı çünkü insanlar haber kaynağını sorgulamak yerine körü körüne inanarak bu tarz haber ve videolarını arkadaşlarıyla paylaşmaya devam etti. Infodemi’ye karşı herkesin alması gereken en önemli tedbir, haberlerin doğruluğuna emin olmadan paylaşmamak.
Türkiye’de Dünya’daki diğer ülkeler gibi bazı kurum ve siteler, haberlerin doğruluğunu teyit etmek için kullanılıyor. Bu tarz sitelere yeterince önem ve değer vermeliyiz. Türkiye’deki trendlerin %47’sinin sahte hesaplar tarafından çıkarıldığını kanıtlandı.
Google Trends gibi uluslararası kullanılan araçları kullanabiliriz. Google Alerts uygulaması ile herhangi bir konuda herhangi anahtar kelime hakkında en güncel haberleri alabilirsiniz.
Zehra Güngör – 40 yıllık iletişimci ve 20 yıllık gazeteci konuşmacımız, gençlere medya okuryazarlığı konusunda ışık tuttu. Günlük hayatta gazete, televizyon ve dijital medyada, haberleri anlamamız için doğru okumak en önemli fonksiyondur. Medya sadece alfabeden ibaret değildir. Moral ve insanî değerler de medya okuryazarlığı için gerekli kavramlardır. Medya okuryazarlığı, 1980’li yıllarda medyanın çocuk ve gençlere olumsuz etkilerinden ötürü ortaya çıkan bir öğreti. Okuma alışkanlığının geliştirilmesi, çok önemlidir.
Akıl, mantık, entelektüel birikim ve sağduyu, medya okuryazarlığı için önemli kavramlardır. Bilinçli ve duyarlı her vatandaşın iyi bir medya okuryazarı olması gerekmektedir.
Bilgi, sağduyu, vicdan ve kaliteli iletişim, doğru bir okuryazar için olmazsa olmaz gerekliliklerdendir. Haber kaynaklarının arkasında kimlerin olduğunu, bu haberlerin amaçlarını sorgulamak gerekmektedir. İtibarınız varsa zaten aranan medyasınız. Medya okuryazarlığının en önemli destekçisi sivil hareketlerdir. Doğru ve tarafsız medya için insanların sorgulaması şarttır. Sivil toplum örgütleri, kamu ve yönetimin dışındaki gönüllü organizasyonlar, medyanın üzerinde baskı sahibi olmalı ve demokratik hak aramalıdır. Çevre, kadın, genç ve doğa gibi konular hakkında ortak hareket etmeliler. Marmara Denizinin yüz yüze geldiği bu sorunla ilgilenmek hepimizin vatandaşlık borcu. Okullarımızda medya okuryazarlığı eğitiminin çok daha erken başlaması gerekmektedir.
Gürkan Özturan – Habercilik kavramını George Orwell’in tanımıyla bizlere sundu. İnternet özgürlüğü istatistiğinde Türkiye 100 ülke arasından 35. Ülke ve özgür olmayan ülkeler listesinde. Öte yandan da Türkiye’de dijital haberciliğin varlığı son 5 yılda büyük ölçüde yaygınlaştı. En çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında Türkiye’de en çok kullanılan uygulamalar sırasıyla Facebook, YouTube ve Instagram’dır. Kişisel verilerimizin güvenliğinin önemini bizlere bir kez daha vurguladı.
Medyanın bir kişinin, kurumun ya da topluluğun elinde olması çok tehlikelidir. Bu durumda, yeni nesil doğru habere nasıl ulaşabileceğini bilemeyecek bir şekilde gelecektir. Toplumun kendi içerisinden çıkarabilecekleri haber dinamiklerinin yok olacağı da bu durumda kaçınılmaz bir gerçek olur. Kasıt olmasa bile yanlış bilgiyi insanlara sunan gazeteciler, medya etiğini çiğnemektedir. Bağımsız bir medya için eğitim şart. Mümkün olduğunca ekonomik olarak doğru haber kanallarına destekte bulunabilir ve mutlaka her haber kaynağını sorgulayıp objektif olabilirsiniz.
#Medya Biziz projemizin, gençleri ve Türk toplumunu, medyayı doğru ve kendi yararları için kullanma yöntemleri hakkında doğru bilgi sağlayacak şekilde yönlendirmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, STK’lar arasındaki ulusal işbirliğini güçlendirirken paydaşlara ulaşılacak ve medyanın zorluklarına olası çözümler toplanacaktır. Ulusal farkındalık yaratılırken, medya okuryazarlığı katılımcılara/dinleyicilere doğru bir şekilde anlatılacaktır. Ayrıca, paneller fikirler için açık bir alan oluşturmaya yardımcı olacak, özgürce tartışmaya ve izleyiciyi özgürce bilgilendirmeye yardımcı olacaktır. Çevrimiçi yayın sistemi, izleyicinin sorularını aynı anda konuşmacılara yöneltmesine olanak tanıyacak; bu nedenle herkes için kapsayıcı bir ortam sağlanacaktır. Konsorsiyum ayrıca projenin görünürlüğünü artırmak ve farklı bölgelerden daha fazla gence ulaşmak için Türkiye’nin 3 farklı bölgesinden Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinden 3 farklı kurumun ortaklığı ile oluşturulmuştur. Konsorsiyum üyeleri Anka Gençlik Derneği (Ankara) koordinatörülüğünde, Buldan Vakfı (Denizli) ve Topluma Destek Derneği (Çanakkale) ortaklığında kurulmuştur.
Projemiz hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
#ankayouthngo #webringtheworldtogether #annalindhfoundation #alfvirtualmarathon #MedyaBiziz #WeTheMedia #buldanvakfı #toplumadestekderneği